Keman

Keman'nın Tarihi

Sorusuna gelmeden önce kemanı kısa bir tanıyalım. Keman, telli çidraklar içinde ilk buluş edilen enstrüman değildir. Özel olarak son aşama farklı seslerin çıkabileceği şekilde dizayn edilmesi ve kullanılabilir hale gelmesi amacıyla, çeşitli enstrümanlar da incelenmiştir. Bu alanda ilk çalışmayı icra eden ve keman yapımıyla adını dünya geçmişine kazımayı başaran Andrea Amati, keman olarak tanımlanan aleti 1555 yılında hazırladı ve çalmaya başladı.

Çıkan farklı ve son aşama hoş ses yapısından ötürü bu cihazın geliştirilebileceği ve çok daha estetik bir hale getirilebileceği öngörüldü. Fransa Kralı tarafından da bu mevzuya dahil olunmuş olması, özellikle enstrümanın dünya tarihinde önemli bir yere sahip olması açısından büyük bir adım atıldı.BREMEN BV-044 MAT 4/4 LAMİNE AĞAÇ TAM BOY KEMAN

Keman'nın Mucidi

Kemanın icadının yapılması için geliştirdiği özel tasarımla birlikte Andrea Amati, tarihe geçmiş ayrıca destek de almayı başarmış ve aleti yenilemiştir. Son derece dikkat çekici ve uzun süre boyunca dinlenebilecek yapıya sahip aletlerden bir tanesi olması amacıyla Fransa Kralı IX Charles tarafınca her türlü yardımın yapılabileceği belirtildi. Bu vaziyet, Andrea Amati tarafınca hayata geçirilen projenin geliştirilmesine ve toplamda 24 farklı violetta daha üretilmesine niçin oldu.

Keman Ne vakit bulundu?
Yapısı ve kullanım avantajlarından ötürü, performansı doğrudan etkileyebilecek olan alet için 1555 yılında çalışmalar sonlanmış oldurıldı ve çalınmaya hazır hale getirildi. Andrea Amati bu aletin esin kaynağı olarak, bundan önce kullanılan violetta adındaki üç telli kemanı gösterdi. Violetta hem yapısı itibariyle aynı zamanda telli olmasından ötürü kemanın atası olarak tanımlanıyordu ve Amati de bu durumu onayladı.

Kemanın mucidi olan Andrea Amati, belirlediği tel kalınlıkları, çalınması için özel olarak boyna yerleştirilmesini elde eden enstrüman tasarımıyla adını tarihe yazdırmayı başardı. Hem basit bir şekilde taşınabiliyor olması, hem çıkardığı sesler ve her hızda çalınabilecek, dayanıklı ve hoş ses çıkaran yapısının bulunuyor olması dikkat çekiyordu. Kısa sürede geliştirilmeye devam edildi ve 24 farklı türü daha yaygın bir halde kullanılmaya başlandı.

Keman ne zaman icat edildi?

Keman, minik boyutu, çok yönlülüğü ve tatlı melodik tonu sebebiyle hem d üşük derslik bununla beraber yüksek derslik enstrümantalistleriyle Avrupa’da popüler bir enstrüman oldu. Keman ailesi nihayet keman ailesine rakiplerinden daha popüler hale geldi çünkü keman enstrümanları daha büyük konser salonlarına daha iyi uyan bir ses projeksiyonuna sahipti.
 

Keman Çeşitleri Nelerdir?

Keman, boyutlarına bakılırsa incelendiğinden karşımıza yarım, çeyrek, tam keman şeklinde ifadeler çıkmaktadır. Bu tip ifadeler kemanın boyutunu belirtmektedir. Kemanın doğru ve rahat bir şekilde çalınabilmesi açısından kesinlikle doğru keman boyutu tespit edilmeli ve alınacak keman öncelikle bu özelliğe nazaran seçilmelidir. Farklı ebatlarda bulunan bu kemanlar farklı yaş gruplarına uygun olarak tasarlanmıştır.

Bunun sebebi ise keman çalmak isteyen her ferdin standart bir bedensel yapıya haiz olmamasından kaynaklanmaktadır. Kol, el, parmak ve boy uzunlukları kişiden kişiye farklılık gösteren özellikler olduğundan dolayı doğru ebatlarda keman almak adına mutlaka alacağınız kemanı öncesinde denemenizi öneriyoruz! Averaj olarak keman boyları ve karşılık geldiği yaşlar şu şekildedir;

– 1/8 Keman= (4-6 Yaş Aralığı) – Çeyreğin Çeyreği
– 1/4 Keman= (6-8 Yaş Aralığı) – Çeyrek
– 2/4 Keman= (8-10 Yaş Aralığı) – Yarım
– 3/4 Keman= (10-13 Yaş Aralığı) – 3 Çeyrek
– 4/4 Keman= (13+ Yaş Grubu) – Tam

NOT: Yukarıda belirtilen yaş aralıkları genel olarak önde gelen ortalama standartlardır, 10 yaş grubunun altında kişisel gelişim hızı bireyler arasından büyük farklılıklar gösterebildiği için mutlaka satın alınacak keman çeşitleri deneyerek satın alınmalıdır.

Keman çeşitleri, yapıldığı malzemelere göre incelendiğinde ‘yapınış’ ve ‘el yapımı’ olmak üzere 2 alanda incelenmektedir. Bu çeşitlerde belirleyici olan kemanın işleniş biçimi, yapımında kullanılan cila ve ağaç hem de kemana uygulanan işçiliktir. Fabrikasyon ve el yapımı kemanların özelliklerini incelemeye başlayalım;

A- Fabrikasyon Keman

fabrikasyon keman çeşitleri standart olarak üretilir ve yapımında çoğunlukla yapay cila ile kontrplak kullanılır. Bu tip kemanlarda sesin gürlüğü daha az, kullanılan malzemenin kalitesi daha düşüktür. Bu üretim kemanlarda amaç işçilik ve zamandan tasarruftur. Bu nedenle el ile kemana uygulanan bir işlem bulunmayıp, tüm gerekli aşamalar makine vasıtasıyla kemana uygulanmaktadır. El yapımı yahut yarı el yapımı kemanlar ile kıyaslandığında bu keman türü fiyat olarak bariz şekilde hesaplıdır.

B- El Yapımı Keman

El yapımı keman çeşitleri her ustanın işçiliği ve deneyimlerine nazaran farklı üretilmekte ve yapımında farklı ağaçlar ya da cilalama stili uygulanmaktadır. El yapımı keman türlerinde ses gürlüğü daha fazla olmakta ve kaliteli malzeme (ustanın seçimine göre değişir) kullanılmaktadır. İşçilik ve deneyimin ön planda olduğu bu keman türünün fiyatları fabrikasyon kemanlara oranla gözle görülür şekilde fazladır, bunun sebebi tüm işlemlerin luthier ( çalgı yapımcısı ) tarafından tek tek uygulanması, harcanan vakit ve emektir. Sadece keman çalmaya profesyonel bir bakış açısı ile yaklaşıyorsanız mutlaka el yapımı keman almanızı tavsiye ediyoruz.
Keman çeşitleri yapısına gore ‘elektro keman’ ve ‘standart keman’ olmak üzere 2 grupta incelenmektedir. Bu kemanların her ikisi de nota düzeni, tutuş ve çalım olarak birebir aynı olsa da işleyiş olarak birbirinden ayrılmaktadır. Hangi türün size daha yakın olduğu öğrenmek için gelin beraber bu kemanların değişiklıklarını inceleyelim;

C- Elektro Keman

Görüntüsü ‘s’ harfini andırır ve boşluklu bir yapısı bulunan keman türleri elektro kemandır. Elektro keman, adından da anlaşılacağı şeklinde elektrik akımını sese çevirerek ses iletimini sağlar. Bu tip kemanlardan sesi kulaklık kullanarak ya da kemanınızı bir amfiye bağlayarak ses elde edebilirsiniz, bunlar olmadan minimum düzeyde ses verseler de sesin miktarı birinin dinlemesi için tatmin edici olmayacaktır. Sesinin ayarlanabilmesi, kulaklık aracılığı ile çalışılabilmesi gibi avantajları bulunurken, düzgüsel kemanlardan daha ağır bir yapıya sahip olmasından dolayı da uzun soluklu çalışmalarda dezavantaj sağlamaktadır.

D- Klasik Keman

Günümüzde en sık kullanılan, akustik olarak çalışma prensibi bulunan keman türleri idir. Bu keman türleri elektro kemana kıyasla oldukca hafif ve kullanımı rahattır. Sesin volümünün kısılabilmesi için mutlaka ‘susturucu’ yahut benzeri bir aparat kullanılması gerekmektedir, sadece susturucu da ses ayarı yapılamamaktadır. Taşıma rahatlığı, ağırlığı elektroya göre daha hafifçe olduğundan uzun süreli kullanım da huzur gibi avantajlar sunarken, tek dezavantajı sesin istenilen oranda azaltılamamasıdır. Keman kursu İzmir olarak keman öğrenmeye klasik kemanla başlamanızı öneriyoruz!
 
Yükleniyor...